Det är roligt och inspirerande för både barn och vuxna att sätta händerna i lera.
Materialet kan bli till tusentals olika föremål och figurer, när fantasin får lov att ta över. Du kan t.ex. göra juldekorationer på nya, kreativa sätt.
Det är just egentillverkade juldekorationer av självhärdande lera, du kan läsa om i detta blogginlägg.
Du kan se fram emot:
- att se en film som introducerar dig till materialets många möjligheter
- att få en inblick i de olika verktygen som underlättar för dig
- att samla inspiration till dina egna hemmagjorda juldekorationer med självhärdande lera
Vill du hitta allt du behöver för att göra juldekorationer med självhärdande lera, kan du klicka dig vidare till vår hemsida här.
Dekorationer av lera skapar en skön julstämning hämtad från naturen och det är därför perfekt att kombinera dina lerdekorationer med en dekorativ gran, kottar och annat du vill dekorera med till jul.
Varför är självhärdande lera så populärt?
Självhärdande lera är en smidig modelleringslera som inte ska brännas. Denna egenskap är en av de viktigaste anledningar till, att materialet är så populärt bland både barn och vuxna.
Den torkar nämligen av sig själv under loppet av 1-2 dygn beroende på tjockleken. Som tumregel kan du känna efter om leran känns kall, i så fall finns det fortfarande kvar vatten och behöver torka lite längre tid.
En annan anledning till lerans stora popularitet är, att det är så enkelt att arbeta med den, alla i familjen kan vara med på den roliga aktiviteten.
Du hittar den mjuka leran i olika färger här:
Du kan använda många olika verktyg och dekorationer, när du gör figurer av leran. Efter torkning kan dina kreationer även målas, t.ex. med Plus Color hobbyfärg. Det får du se exempel på i detta blogginlägg.
Se även de självhärdande lerorna Silk Clay och Foam Clay
Letar du efter en bra självhäftande lera som är extra barnvänlig, så kan du testa Silk Clay och Foam Clay.
Utöver det faktum att den vanliga självhärdanden leran är ett naturmaterial, så är den största skillnanden på de två olika lerorna och den traditionella leran, vikten och konsistensen. Den skumaktiga Silk Clay och Foam Clay väger nästan inte något, medan den självhärdande leran, som du får läsa om i detta blogginlägg är tyngre och blir hårdare när den härdar.
Du kan lära känna de populära och färgglada modelleringsmassorna bättre i desssa blogginlägg: ”Upptäck 7 roliga tekniker med silk Clay” och ”Mycket mer Foam Clay: 7 kreativa tekniker”.
Bra verktyg så du får ett bra slutresultat
Innan vi tittar närmre på de utvalda idéerna som du kan göra med självhärdande lera, så ska vi ta en titt på olika verktyg som är guld värda som hjälpmedel, när du arbetar med självhärdande lera som du också ser i filmen nedan.
Här får du en överblick över de redskap som hjälper dig att få ett bra resultat:
- en kavel
- modelleringspinnar
- kakformar i flera olika julmotiv
- stansar med prägling
- stämpelset med träskaft och tryckyta av gummi
- stämpeldynor i julfärger
- stämpelset med siffror och bokstäver inkl. hållare
Du kan även använda otraditionella redskap, t.ex. spetsar, för att göra präglingar i din utkavlade självhärdande lera.
Gör egna hängande dekorationer med självhärdande lera
Som du såg i filmen tidigare, så är det inte så svårt att göra fina hängande dekorationer av självhärdande lera som passar perfekt som dekoration i julgranen eller på julklapparna.
Du kan se idén med de vita stämplade dekorationerna här, där du får en överblick över materialen och en enkel DIY beskrivning.
Den släta ytan får du genom att först knåda leran och därmed värma upp den med händerna. Det gör bl.a. att leran inte spricker så lätt när den torkar. När du har knådat och arbetat med leran, kan du kavla ut leran med en kavel.
Var uppmärksam på att leran ska kavlas ut till en tjocklek på ca. 3-4 mm, innan du stansar ut dina figurer. De får inte vara för tunna, då kan figurerna bli för ömtåliga och vi vill ju att dekorationerna ska håller mer än än en jul, eller hur?
Dessa figurer är stämplade med hjälp av gummistämplar i detaljerade motiv med stämpelfärger som fäster bra på leran. Du kan bland annat använda dina små figurer som presentetikett, servettdekoration eller som dekoration i julgranen.
Variant
Till denna idé används de små figurerna som servettdekorationer, t.ex. till julbordet, där varje gäst får med sig en liten handgjord present hem.
De små figurerna stansas ut och blir präglade med motiv på samma gång med detta geniala stansverktyget som finns i många olika varianter.
Gör egna juldekorationer i naturfärger
Blir vintern för mörk, kan du lysa upp ditt julhem med hjälp av egentillverkade ljusstakar av lera.
Självhärdande lera är ett starkt material som när den härdat blir så hård att du kan använda dina utstansade figurer som ljusstakar. Det ser du ett bra exempel på bilden här ovan.
När du kavlar ut leran, ska du ha en tjocklek på ca. 1 c, innan du stansar ut figurerna. Det är ca. höjden på kakformen. Tänk på att trycka ner ljuset i leran, innan den härdar. Du kan läsa mer om tillvägagångsättet här.
De fina små stakarna är perfekta att använda som små adventsstakar eller delar av en söt juldekoration.
Svampar av självhärdande lera
Även om du kan använda många bra verktyg som får ditt kreativa arbete med självhärdande lera att gå som en dans, så behöver du faktiskt inte mer än själva leran, när du vill arbeta med den.
Svampidén som du kan se här, gör du genom att modellera och formar den mjuka leran som du känner igen från den vanlig modelleran. Här har vi använt den vita leran i kombination med den terrakottafärgade för att göra de söta svamparna och jag älskar verkligen det milda och naturliga uttrycket.
Gör dina julsvampar extra detaljerade genom att göra små räfflor under hatten med en modelleringspinne eller liknande.
Du sätter ihop den vita foten och den terrakottafärgade svamphatten med en ögonnål som är perfekt till att knyta i ett snöre för upphängning efter torkning. Hade den inte gjort sig fin i en julgran?
Julgran av självhärdande lera i julkula
Gillar du idén om att göra julpynt till granen av självhärdande lera, så kan du även hitta inspiration i denna kreativa idé med ett personligt uttryck.
Den kulformade glasklockan som har en öppning i botten, är perfekt för ändamålet. I den kan du nämligen montera utvalda dekorationer. t.ex. flätade julstjärnor eller dina modellerade figurer av självhärdande lera.
Du kan forma klassiska motiv som en julgran, en snöflinga, ett julhjärta eller andra julfigurer, allt efter vad du önskar hänga i granen.
När figuren är formad, ska du komma i håg att montera en liten upphängningsögla av vindseltråd i toppen av din figur, innan den torkar. Efter torkning gör du klar själva upphänget med hjälp av ett snöre, träpärlor och en liten stjärna av metall och sätter fast din figur i julkulan. Se hela den illustrerade beskrivningen här.
Nissar av självhärdande lera
Letar du efter ett kul och kreativt projekt för de yngre barnen som vill vill modellera med självhärdande lera, så läs här.
De kägelformade nissarna är enkla att göra och det är inte så många steg i processen. Leran blir därför snabbt till färdiga figurer (om man inte räknar med att den ska torka innan den kan målas).
När käglan är helt torr, kan du och barnen måla tomteluvor på toppen med en bra hobbyfärg (t.ex. denna röda Plus Color hobbyfärg) och ge nissarna olika personligheter genom att rita ansikten med vanlig tusch.
Se mer här, hur du hittar en samlad lista över materialet.
Handavtryck i självhärdande lera dekorerad som jultomte
Den sista julidén med självhärdande lera som jag visar i detta blogginlägg, ger anledning att samla hela familjen runt det kreativa bordet.
Då kan ni tillsammans göra mysiga och unika jultomtar som du hittar step-by-step beskrivning till här.
Jultomten blir unuk, eftersom själva figuren är gjord av ett handavtryck som man vänder på. På det viset blir fingrarna tull ett långt skägg, medan tummen är spetsen på tomteluvan.
Formen får du genom att kavla ut självhärdande lera med en kavel, därefter pressas handen ner i den våta leran. Skär försiktigt ut avtrycket med en modelleringspinne, tänk på att göra ett hål till snöret överst, om du vill hänga upp figuren.
När figuren har torkat, kan du måla den med hobbyfärg och limma fast roliga rullögon.
Sätt igång med dina juldekorationer av självhärdande lera
Det är roligt och inspirerande för både barn och vuxna att sätta händerna i lera.
Materialet kan bli till tusentals olika föremål och figurer, när fantasin får lov att ta över.
Du kan t.ex. göra juldekorationer på många kreativa sätt och det är precis det du har läst om i detta blogginlägg, du har:
- att se en film som introducerar dig till materialets många möjligheter
- att få en inblick i de olika verktygen som underlättar för dig
- att samla inspiration till dina egna hemmagjorda juldekorationer med självhärdande lera
Känner du dig redo att hitta allt, du behöver för att göra juldekorationer med självhärdande lera, kan du klicka dig vidare här.