Drömmer du om att göra din kreativitet mer hållbar? Är du trött på ’slit och släng’-kulturen? Önskar du att du själv kunde göra hållbara alternativ till t.ex. plastfolie, presentpapper och vaddrondeller?
Då ska du läsa mer här.
Du kan nämligen själv göra en hel del som kan göra din vardag mer hållbar. På det viset får du både kreativ fördjupning och miljömedvetenhet på en och samma gång.
Det hjälper jag dig med i detta blogginlägg.
Du kan läsa om:
- idéer till din vardag som du kan göra med Oeko-Tex® certificeret patchworktyg
- virkade idéer till äkta wellness-känsla (inkl. länk till virk-guide, så du kan lära dig virka)
- utvalda idéer till ditt hem med bio-glitter och raffia pappersgarn
Låt oss börja.
1: Gör återbrukbara vaxdukar av patchworktyg och bivax
Med denna idé kan du göra dina sysslor i köket lite mer hållbart. Här kan du nämligen göra dina egna återbrukbara vaxdukar som du kan använda om och om igen – med hjälp av Oeko-Tex® certificeret patchworkstyg och bivax.
Det smarta bivaxet som du hittar här, certificerat efter den danska ”Grøn Voks” märkningen. Innehåller inga bekämpningsmedel eller tillsatser. Du smälter in bivaxet i tyget med ett strykjärn. Tänk på att lägga bakplåtspapper mellan bivaxet och strykjärnet.
Du kan enkelt göra rent vaxduken med en fuktig trasa och lite diskmedel. Förvara dem på en ren och torr plats, där den kan ligga antingen platt, vikt eller ihoprullad.
Var uppmärksam på, att vaxduken inte bör användas till kött eller fisk.
Se tillvägagångsättet här: ”Återbrukbara vaxdukar till mat av patchworkstyg och bivax”.
Vad innebär att patchworkstyget är Oeko-Tex® certificerat?
Patchworkstyget är gjort av 100% bomull och är certificerat efter Oeko-Tex® Standard 100. Det är världens ledande hälsomärkning för textilier och det betyder bl.a. att du tryggt kan använda tyget i kontakt med livsmedel.
Du kan hitta hela vårt sortiment av patchworkstyger i fina färger och mönster genom att klicka här.
2: Sy tygservetter av patchworkstyg med servettring
Återanvändbara servetter av textil är för dig som gläds åt ett väldukat bord i miljövänlig stil. Med det vackra patchworktyget kan du sy tygservetter för alla tillfällen.
Tyget tål tvätt i 40°C, så de använda sevetterna snabbt kan användas igen.
Se här, hur du gör: ”Tygservetter av patchworktyg med servettring och torkade blommor”.
Vill du även göra en servettring till din kreation, kan du välja en naturlig vaiant i form av en träring och ett manillamärke av ljust trä. Dekorera med lite natursnöre, lite bast och utvalda torkade blommor.
3: Gör presentinslagningen mer hållbar med patchworktyg
Du kan också använda det fina patchworktyget som presentinslagning i stället för vanligt presentpapper.
När det traditionella presentpappret som regel hamnar rakt ner i soptunnan så fort presenten har öppnats, kan denna mjuka inpackning istället sparas och användas igen.
Utöver att använda tyget som presentpapper igen, kan du t.ex. återbruka det till dina syprojekt och på det viset få ett nytt liv. Du kan även använda en kökshandduk som inslagning (du kan dekorera den, så den blir extra fin – se bara här) och så kan det handgjorda presentpappret faktiskt användas som kökshandduk efter en tvätt. Visst är det smart?
För att göra denna presentinslagning ska du bara lära dig tekniken till, hur du ska vika och hur hur du kan gömma ändarna, så du får en fin avslutning på inslagningen. Avluta med en rosett av natursnöre och presenten är klar!
Se idén med vikbeskrivningen här: ”Miljövänlig presentinslagning med patchworktyg”.
4: Ta en titt på de virkade rengöringspadsen med tvättpåse
Bjud in den hållbara tankegången in till ditt badrum.
Med ett garn i 100% bomull som är Oeko-Tex® certificerat, kan du virka återanvändbara rondeller som ett miljövänligt alternativ till de klassiska vaddrondellerna.
Se idén och bekrivningen här: ”Virka rengöringspads och tvättpåse”.
Du får desutom en beskrivning för att virka en liten tvättpåse till dina handgjorda padsen så du enkelt kan hålla ordning på dem. Lägg dem i påsen efter användning och tvätta i allt 40°C.
Dessa virkade rondeller görs från mitten genom att börja med en magisk ring – lär dig här hur du gör. När du virkar rengöringspadsen ska du använda puffmaskor. Dem kan du lära dig att virka här:
Känner du dig säker med din virknål, så kan du designa dina pads med andra masktyper. Det finns oändliga möjligheter för att vara kreativ med virknålen, så prova dig fram.
Lär dig att virka
Vill du lära dig att virka? Då vill jag rekommendera dig att läsa blogginlägget: ”Lär dig att virka: en nybörjarguide till dig”, där du får både goda råd till material och hjälpfilmer till teknikerna.
Så kan du också göra olika virkidéer, som du kan läsa om i blogginlägget här.
5: Virka en tvålpåse i natursnöre
Med denna virkade tvålpåsen av natursnöre får du en liten wellness-upplevelse, när du badar, känslan av vardagslyx.
Den grova linkvaliten skrubbar nämligen kroppen behagligt i badet, så din hud känns mjuk och fin efteråt.
Hitta idén med virkbeskrivning här: ”Virkad tvålpåse i natursnöre”.
Påsen görs med olika virktekniker på virknål nr. 5, men består primärt av stolpmaskor (st). Tänk på att tillföra ett snöre till upphängning, så du kan låta påsen och tvålen hänga på tork mellan baden, tills den ska användas igen.
6: Gör en virkad badsvamp i natursnöre
Du kan fortsätta den hållbara wellness-kreativiteten med denna handgjorda badsvamp.
Svampen virkas med samma grove natursnöre som tvålpåsen här ovan och det blir din hud glad för. Natursnöret är nämligen så mjukt och hårt på en och samma gång, att du kan skrubba dig utan att skada din hud.
Du hittar virkbeskrivning på vår hemsida, där du kan ladda ner en utskriftsvänlig PDF.
Se idén och ladda ner beskrivningen här: ”Virka badsvamp av natursnöre”.
7: Möt bio-glimmer – ditt miljövänliga alternativ
Bara för att dina kreativa projekt ska var mer hållbara betyder inte det att de inte får glittra och glimma, eller hur? Med bio-glimmer får du ett miljöriktigt alternativ till det vanliga glittret. Materialet är nämligen gjord av cellulosa från eucalyptusträd, vilket gör dem biologiskt nedbrytbara.
Du kan använde dem på samma sätt som du alltid använt glitter.
Du hittar bio-glimmer i 6 vackra färger, genom att klicka här.
Använd det till att t.ex. piffa upp din DIY home decor. Ditt badrum kanske behöver en ny, glittrig och mer miljövänlig lösning till förvaring av makeup och hårdekorationer?
Det kan du göra med denna idé: ”Förvaring av bambufibrer, dekorerade med bio-glimmer”.
Idéen består av små krukor tillverkade av bambufibrer som är dekorerade med bio-glimmer med hjälp av en matt akryllack, som används som lim.
8: Kreativ med det naturliga raffia
Gillar du hållbara idéer och naturmaterial, ska du inte missa raffia.
Vad är raffia, tänker du kanske?
Raffia är ett pappersgarn som till 100% är gjord av växtfibrer och är därför ett miljövänligt alternativ till traditionella garn och snören. Du kan både sticka, virka, väva och liknande med det. Raffia tål milt handdisk, du kan stryka det och tål värme upp till 200°C. En bonus är att materialet kan sorterad som återanvändbart pappersavfall.
I denna idé ska du göra handstickade bordsunderlägg av raffia, ta fram stickor (nr. 5) och sticka aviga och räta tills rullen med raffia är slut. Sätt därefter fast små fransar av raffia i varje ände.
Se komplett beskrivning här: ”Bordsunderlägg stickad av raffia pappergarn med fransar”.
Observera den lilla detaljen med hanken av veganskt läderpapper. Det ger dina bordsunderlägg ett exklusivt utséende. Här har du stora möjligheter att göra hanken personlig, så alla kan se att det är ditt verk.
Dina färdiga bordsunderlägg tål mild handtvätt.
Lär dig att sticka
Hoppa inte över denna idé, bara för att du inte kan sticka ännu. Det kan du lära dig med detta blogginlägget: ”Sticka för nybörjare: är dig med hjälp av filmer”.
9: Gör en korg med raffia pappersgarn
Den sista idé som jag vill visa dig, är denna fina korg. Med det naturliga raffia pappersgarnet kan du själv göra solida korgar till förvaring av garn, vantar eller andra småsaker.
Se idén här: ”Korg av raffia pappersgarn”.
Denna process kommer du att tycka om.
Här ska du vira din raffia runt ett kraftigt majssnöre som ger korgen en bra stabilitet. Du ska även använd raffia till att forma och låsa din ihop majssnörena. Till det ska du använda en broderinål, så du lättare kan styra ditt pappersgarn.
Mer hållbar kreativitet
Det finns massor av råd att hämta, när du drömmer om att göra din kreativitet mer hållbar. Exempelvis genom att själv göra hållbara alternativ till plastfolie, presentpapper och rengöringspads som kan användas om och om igen.
Du kan själv göra massor av andra alternativ som gör din vardag lite mer hållbar. På det sättet får du både kreativ fördjupelse och tar ett miljöansvar på en och samma gång.
Detta har du fått hjälp med i detta blogginlägg, när du läst om:
- idéer till din vardag som du kan göra med Oeko-Tex® certificeret patchworktyg
- virkade idéer till äkta wellness-känsla (inkl. länk till virk-guide, så du kan lära dig virka)
- utvalda idéer till ditt hem med bio-glitter och raffia pappersgarn
Har du något bra och kreativt tips till en mer hållbar vardag?
Dela med dig med oss andra i kommentarfältet här nedan.