Att väva eller inte väva, det är frågan.
Ta det lugn, du behöver inte läsa genon hela blogginlägget för att får svar på frågan. Det kommer här: Svaret är att väva! …om du nu var tveksam.
Det är ju bara ett sånt där trevligt och mjukt handarbete.
Har du inte testat att väva tidigare? Inga problem. Du kan lära dig hantverket med hjälp av detta blogginlägg, som handlar om nybörjarsetet i tema ”vävning”.
Nybörjarsetet (som du hittar här) är en ask fylld med allt material, du behöver, när du vill väva. Som en bonus får du även en online tutorial film på nybörjarnivå, så du kan lära dig att väva. Det får du en liten smygtitt på lite längre ner.
Du kan även lära dig tekniker inom aktiviteten att knyta med macramé, att måla med akvarell och att göra blommor med kräppapper- hitta nybörjarseten här.
Utforska asken
Med hjälp av nybörjarsetet kan du lära dig basteknikerna som du därefter kan utforska och utveckla. Med materialet kan du göra ditt eget vävda väggbonad som ditt första vävprojekt.
- En väv (omonterad)
- Lim (för att montera väven)
- Trendsnöre (6 m)
- Kam av trä
- Garnnål
- Garn i olika färger och tjocklekar (30 m totalt)
- QR-kod till tutorialfilmer
Har du garnrester liggande därhemma, kan du självklart även använda dem. Du kan också väva med t.ex. tygrester, läderstrimlor om du har det i gömmorna. Det är ditt vävprojekt, så det är du som bestämmer.
Skanna QR-koden med din mobiltelefon, så kommer du till de många online tutorial filmerna som hjälper dig på vägen.
Låt dig inspireras av denna presentationsfilm:
Lär dig att väva
Jag har tagit fram 3 filmer till dig som du kan se här nedan. De andra filmerna får du vänta med tills du skannar din QR-kod.
Här hittar du bl.a. en längre film som hjälper dig från början till slut med hela processen. I den kan du bl.a. se, hur du bort ditt vävda arbete från väven och avslutar med trendsnören. Se även, hur du gör en snygg, avslutande kant på din bonad, så den kan hängas upp.
Tips: Vävning är ett roligt hantverk för både barn och vuxna. Här har du (och dina barn eller barnbarn) stora möjligheter för fördjupelse och kreativitet, samtidigt som finmotoriken tränas.
Så här startar du upp din väv
Först och främst ska du sätta ihop din väv och trä den med trensnöre/varp. Se här, hur du gör:
När du trär väven med trendsnöre /som är det snöret, du ska väva in garnet i, är det viktigt att snöret träs i paralell i jämna linjer på väven. Du ska även komma ihåg att strama till snöret ordentligt, innan du börjar att väva.
Så här väver du dukvävning (plain/tabby)
Den vanligaste och enklaste vävtekniken som du bör lära dig, är denna:
Här ska du väva växelvis över och under trendsnöret med garnet. Sätt fast garnet i en garnnål, så är det mycket lättare att styra tråden. Med tjockare garner (t.ex. tyggarn, bandgarn eller XL-garn) väver du bara med fingrarna.
Tips: Starta alltid ett ett nytt snöre på mitten av väven från baksidan. Avsluta på samma sätt i mitten och fäst de två trendtrådarna på baksidan som vi visar på filmen.
Så här väver du snärjväv (soumak)
En annan teknik som du bör lära dig, kallas snärjväv (eller ’soumak’ på engelska). Se filmbeskrivning här:
Garnet ska föras under och runt trendsnöret och till sist til sidst vävas in. Med denna speciella teknik kan du skapa ett annorlunda mönster i ditt vävda arbeter för att variera ytans textur och uttryck.
I filmen kan du se, vilken betydelse det har för slutresultatet att variera garnets tjocklek och färg.
Hitta övriga filmer
Med QR-koden på ditt nybörjarset kan du dessutom lära dig att…
- väva med färgbyten, där du väver olikfärgade garn in i varandra (även kallad weft interlock)
- Göra ryaknutar på din väv som du kan använda på flera olika sätt
- avsluta din bonad med trendsnöret, utan att arbetet faller isär
- lära dig processen från början till slut med den detaljerande 57 minuter långa filmguiden
Är du redo för ditt nästa projekt?
Du får en bra och användbar guide till, hur du väver.
Nu när du kan alla grundteknikerna, är det upp till dig att bygga vidare på dina färdigheter och utforska dina kreativa möjligheter.
Så nu blir det riktigt roligt. Nu ska du nämligen leka dig fram, experimentera med olika färger och garnkvaliteter och blanda tekniker och mönster på det sätt du vill.
Lycka till!
Kom också i håg, att du även kan lära dig andra aktiviteter, t.ex. att knyta med macramé, att måla med akvarell och att göra blommor med kräppapper med de övriga varianterna av nybörjarseten. Du hittar alla här.