Är du sugen på att göra dina egna smycken?
Smycketillverkning är en populär hobby och det är en av mina personliga favoriter. Både för att det är enkelt att göra, passar alla åldrar och för att det finns så många olika sätt att göra smycken på. Du kan göra smycken på wire, med pärlor och genom att prägla egna mönster i metall.
Du kan knyta dina egna smycken, så de blir exakt som du vill.
Läs blogginlägget om att göra vackra smycken med pärlor här.
I detta blogginlägg kan du läsa om viktiga material och redskap som du behöver när du ska knyta smycken. Jag vill också visa 3 bastekniker som du måste känna till:
- Så här knyter du smycken runt pärlor
- Lär dig att göra en glidknut (och andra avslutningar)
- Så här knyter du en aphandsknut
Du kan även se fram emot att(åter)upptäcka den speciella kumihimo-tekniken längs ner i inlägget.
Är du redan nyfiken på att se, vilka smycken du kan knyta själv? Klicka in dig på hemsidan och gå på upptäcksfärd i vårt stora smyckekartotek.
Viktigt material och viktiga redskap
Innan du börjar knyta ditt smycke, ska du hitta ett bra knytsnöre. Använd t.ex. ett lädersnöre eller välj ett knytsnöre av polyester eller nylon, material som är enkla att knyta med.
Du kan också knyta smycken med ett bomullssnöre. Då vill jag rekommendera att använda ett lätt vaxat bomullssnöre. Alternativt kan du använda ett snöre av bomull om du stryker på lite flytande lim och låter det torka. Då minskar du risken att snöret ”luddar”, om du använder pärlor i ditt knytarbete, glider de lättare på snöret.
Det finns dessutom ett speciellt redskap som gör processen mycket lättare för dig: clipboard/knytplatta. Med en knytplatta är det enkelt att arbeta med ditt knytprojekt och hålla koll på de olika snörena.
Så här använder du din knytplatta/clipboard:
Knytplattan har en klämma som du kan sätta fast snöret i, då sitter det fast medan du arbetar. De små klämmorna som du sätter fast på det mittersta snöret (den du gör själva knytningen på) och på plattan längs ner, säkerställer att ditt arbete hålls spänt.
Du kan få din knytplatta i flera olika storlekar som du kan se här. Jag rekommenderar A4 eller A5, när du gör armband och A3, när du gör lite större projekt.
Så här knyter du smycken runt pärlor
Detta armband är knutet runt pärlor med en enkel teknik som du kan lära dig här.
Armbandet är knutet med ett halvblankt nylonsnöre (2 mm) och pärlor av trä.
Här får du användning för din knytplatta.
Du sätter alla pärlor du vill ha på den mittersta tråden som du knyter snöret runt och sätter fast snöret med den lilla klämman i änden. Pärlorna skjuts på plats under arbetets gång.
När armbandet ska stängas, kan du följa tekniken som du ser här nedan. Med denna teknik gör du en glidstängning, så du enkelt kan anpassa storleken på armbandet.
Se fler sätt att göra stängningar på längre ner i inlägget.
Lär dig att göra en glidknut
Denna glidknut är kanske den mest använda stängningsmetod till halsband och armband av snöre.
Glidknuten är en justerbar stängning, där du inte använder lås eller andra verktyg. Knuten kan göras ”flerdubbel” eller som en enkelknut, du kan lära dig knytteknikerna här. Se t.ex. den ”flerdubbla” glidknuten här nedan:
När du gör avslutningen på din glidknut, är det en bra idé att limma fast änden på öglan med ett gummiförstärkt sekundlim, så den inte går upp. Här ska du dock vara försiktig, så du inte får lim på själva snöret som knuten ska glida på. Få tips till att välja lim längre ner i inlägget.
Andra bra avslutningar på smycken av snören
Du kan också göra andra avslutningar på dina smycken av snöre, där du inte använder knyttekniker. Exempelvis kan du ge ditt smycke ett magnetlås, en knappstängning eller en karbinhake som sätts i en avslutningshylsa eller ett läderfäste med ögla.
Med ett magnetlås ska du limma snörets två ändar i varsin sida av låset med ett flytande lim som är perfekt till smycken. När snöret sitter fast, är låset klar att användas.
Viktigt: Lägg alltid limmet i låset eller avslutningshylsan som du därefter sätter fast snöret i, om du lägger limmet på snöret finns det risk att limmet flyttar sig och hamnar längre upp på snöret.
Du kan också limma en avslutningshylsa med ögla eller använda en plattång för att trycka fast ett läderfäste med ögla på snörets ändar. När de är på plats, sätter du en o-ring i öglan som du sätter fast i en karbinhake. Nu är låset på plats.
Se olika läderfästen och avslutningshylsor här.
Tips: Du kan även använda en avslutningshylsa utan ögla som en elegant avslutning på snöret som stängs med knytteknik. Se ett exempel här:
Du kan också avsluta med en knapp. Här ska du börja med en ögla och avsluta med en stor knapp, pärla eller berlock som passar i öglan. Se hur vi gjort i denna idé.
Hitta rätt lim
När du ska hitta det perfekta smyckelimmet för ändamålet, ska du tänka över om du ska göra smyckena tillsamman med eller utan barn.
Limmet Loctite är ett bra sekundlim som är motståndskraftigt mot vatten och som ger en osynlig limfog. Den finns både i en användarvänlig och droppfri dispenserflaska och med en penselfunktion. Men du ska vara försiktig med Loctite som inte ska komma på huden – därför ska den inte användas av barn.
Tillsammans med barn kan du använda Clear Multi Glue Gel som även är ett bra smyckelim, dock torkar den inte lika snabbt som sekundlimmet.
Aphandsknut
Denna roliga knut med det lite märkliga namnet ”aphand” är kul att använda på dina smycken av t.ex. lädersnöre. Den är inte heller så komplicerad att göra som man skulle kunna tro vid första ögonkastet.
Du virar snöret med hjälp av dina fingrar. Beskrivning av tekniken hittar du här.
Så här gör du:
Tips:
Du kan göra aphanden direkt på det snöre, du vill använda till ditt halsband eller armband. Men du kan även använda de färdiga aphandsknutarna som berlock genom att trä dem på ett snöre eller som dekoration genom att limma knutarna på ett hårspänne med ett flytande lim.
Armband knutet på kumihimo-skiva
Den sista knyttekniken som du bara måste testa, är kumihimo-tekniken. Du kanske redan har testat som barn?
Du kan t.ex. göra armband som dessa med kumihimo.
Kumihimo gör du på en särskild utformad skiva av kraftigt dekorgummi som är behaglig att hålla i. Till denna behöver du en mönsterskiva med påtryckta anvisningas som du ska följa. Det finns olika mönsterskivor som du enkelt kan byta ut.
Hitta din kumihimo-skiva här och klicka här för att lära dig tekniken.
Det är en kul knytteknik med många svårighetsgrader, så alla kan vara med och det knutna stycket blir verkligen fint. Sätt fast avslutningshylsor med ögla, o-ringar och lås i ändarna och använd som t.ex. armband eller berlock till en nyckelring.
Kom i gång med att knyta smycken
Smycketillverkning är en populär hobbyaktivitet, eftersom det är enkelt att göra och passar de flesta åldrar och för att det finns så många olika smycken att göra.
I detta blogginlägg har du läst om de viktigaste materialen och teknikerna som du behöver, när du ska knyta dina egna smycken. Du har även fått lära dig 3 olika bastekniker och en bonus:
- Så här knyter du smycken runt pärlor
- Lär dig att göra en glidknut (och andra bra avslutningar)
- Så här knyter du en aphand
- Knyt på en kumihimo-skiva
Gå på upptäcksfärd i vårt stora smyckekartotek, så du blir redo att knyta dina egna smycken. Lär dig att också att göra dina egna smycken med pärlor här.
Har du några bra knyttips? Skriv gärna i kommentarfältet härunder om du vill dela med dig av dem?