Kan du fläta en klassisk julstjärna?
De flesta av oss har lärt oss tekniken som barn, där vi även gjorde fina flätade julhjärtan och meterlånga girlanger. Kanske var det längesedan du testade att fläta en stjärna? I så fall har du hamnat på rätt ställe, för i detta blogginlägg får du hjälp med tekniken.
Det är inte det enda du får i detta inlägg, Du får också upptäcka, hur du tillverkar många andra julstjärnor, både med stjärnstrimlor och med andra material, t.ex. halm eller piprensare.
Är du redo för att göra julstjärnor, så kan du se fram emot detta:
- att göra en klassisk flätad julstjärna: få koll på tekniken en gång för alla
- att hitta ett brett utbud av stjärnstrimlor
- 7 andra julstjärnor, du kan göra till jul
Se alla våra olika julstjärnor här.
Lär dig att göra en klassisk flätad julstjärna
Ta fram dina stjärnstrimlor och en sax, för med filmen här nedan kan du få koll på flättekniken en gång för alla.
Vill du se tekniken med steg-för-steg beskrivning, så hittar du hjälp här.
Tänk på att klippa ändarna på stjärnstrimlorna lite snett innan du börjar, så är det enklare att föra igenom strimlorna när du flätar.
Använd dina flätade julstjärnor som liggande dekoration eller sätt i ett snöre till upphängning med hjälp av en splitring. Du kan med fördel använda en splitringstång för att montera ringen. Tången hjälper dig med att hålla isär ringens ändar utan att förstöra dina naglar.
Hitta ett brett sortiment av stjärnstrimlor
Använd bästa materialet, när du vill fläta stjärnor till jul. Stjärnstrimlor är inte bara stjärnstrimlor, det finns i många olika material, storlekar, färger och effekter. Här nedan ser du ett urval av de stjärnstrimlor du hittar hos oss.
Du kan klicka här för att se alla på vår hemsida.
7 andra stjärnor till jul
När du har flätat julstjärnor av den klassiska varianten så kan du välja att gå vidare till andra slags stjärnor. Det finns många olika julstjärnor du kan göra.
Här nedan får du se 7 kreativa julstjärnor, som jag gärna vill visa dig. Alla ska inte flätas eller göras av stjärnstrimlor. Så här får du garanterat en utmaning med olika tekniker.
1) Stor flätad julstjärna av 24 stjärnstrimlor
Allra först ska du imponeras av en fin julstjärna som överraskande nog inte är så svår att göra.
Denna julstjärna är i alla fall inte så svår om du redan kan fläta den klassiska julstjärnan. För stjärnan är ihopsatt av 6 halvt flätade julstjärnor, där du endast ska fläta den ena sidan, till det behöver du 24 stjärnstrimlor.
De halva julstjärnorna kan du ganska lätt fläta ihop med lösa stjärnstrimlor. Se här, hur du gör och se fram emot att imponera på dina julgäster.
2) En kubformad julstjärna
En av mina personliga favoriter bland julstjärnor är den kubformade som du kan se i filmen här nedan.
Till denna julstjärna ska du endast använda 3 stjärnstrimlor som ska vara kortare än normalt. Så börja med att klippa till de vanliga strimlorna och vik på mitten.
Därefter ska du göra den fyrkantiga grundformen genom att vika strimlorna runt varandra. Du ska sätt ihop och stänga kuben och här är det viktigt, att du stramar till alla strimlor, innan du går vidare till nästa steg.
När du kommit på vilken väg du ska vrida strimlorna för att göra stjäntaggarna är du nästan i mål. Klipp av ändarna och hitta ett bra ställe där de kubformade julstjärnorna kan bli till en fin dekoration.
Du kan se hela beskrivningen här.
3) Julstjärna med pyramidspets
Har du lust att fläta en klassisk julstjärna med en twist, så ska du testa denna med pyramidspets i mitten.
Tillvägagångsättet är mycket likt den helt traditionella julstjärnan. Men när du ska göra delen i mitten som ger stjärnan 3D-effekt, så ska du vara uppmärksam.
Här ska du nämligen vika strimlorna på ett särskilt sätt, innan du för strimlan genom pappret. Titta på filmen här ovan eller se hela steg-för-steg beskrivningen här.
4) Stor julstjärna av stjärnstrimlor
Är du redo för en riktig utmaning?
Då är det kanske dags att starta upp vikningen av denna stora julstjärna. Det är det värt, även om den i början kan verka lite omöjlig.
Du ska använda 12 stjärnstrimlor och följa beskrivningen som du hittar här.
Övning ger färdighet och jag tror att du kommer klara av att vika denna superstjärna
5) Julstjärna gjord som en snöflinga av piprensare och pärlor
Vill du testa att göra annorlunda julstjärnor som inte görs med stjärnstrimlor, så kan du glädja dig åt de nästa 3 idéerna.
Du kan t.ex. göra fina julstjärnor av piprensare som glittrar i vintermörkret med denna idé. Här ska du vika delar av silver piprensare runt sig själva med samlingspunkt i mitten, så stjärnan får 8 taggar.
Du kan variera uttrycket på flera sätt, t.ex. genom att:
- göra olika storlekar
- sätt fast en liten stjärna i mitten av en större, så det fyller upp lite
- dekorera julstjärnan med olika pärlor
Du får en genväg till dessa glittrande julstjärnor med detta mini kreativa set som består av piprensare i silver, diverse pärlor och silversnöre till upphängning.
6) Julstjärna gjord som snöflinga av halm
Tycker du om det naturliga, kreativa uttrycket, kan du också göra julstjärnor av halm.
Du hittar halm och guldtråd till 3 st. snöflingor i detta mini materialset.
Den fina halmen är ett lite ömtåligt material, så innan du börjar ska halmen läggas i blöt i ca. 4 timmar. Därefter torkas halmen lite lätt, men den får inte vara snustorr, när du arbetar med den, då kan den flisa sig.
Du ska sätta ihop 12 strån med en knut på mitten och ta fram en nålfiltsplatta eller liknande som du lägger schablonen från idéen på. Så kan du sätta fast halmen med nålar för att på det sättet kunna knyta och binda ihop stråna.
Se hela tillvägagångsättet, där tekniken är beskriven.
7) Stor stjärna av halmstrå
Du kan också utmana dig själv ännu mer med en stor julstjärna av halm.
Den himmeli-inspirerade stjärnan bygger du upp med hjälp av en tunn mässingstråd och inte mindre än 121 delar halmstrån á 5 cm och 66 delar á 10 cm. Halmstråna sätts ihop del för del genom att föra mässingstråden genom de ihåliga stråna och vrid ändarna för att hålla den på plats.
Se hela steg-för-steg beskrivningen här, där den kreativa processen beskrivs och illustreras.
Tänk på att även här, ska halmen ligga i blöt i ca. 4 timmar, innan du börjar så den inte spricker eller flisar sig.
Låt julstjärnan lysa upp din jul
Fick du lära dig att fläta en klassisk julstjärna en gång för alla? Annars kan du alltid återkomma till detta inlägg, om du vill friska upp minnet.
Jag hoppas också att du känner dig inspirerad till att testa andra julstjärnor till jul – både dem med stjärnstrimlor och dem med andra material, t.ex. halm eller piprensare.
Du är nog redo för att tillverka julstjärnor för du har läst om:
- att göra en klassiskt flätad julstjärna
- ett brett utbud av stjärnstrimlor
- 7 andra julstjärnor, du kan göra till jul
Kom ihåg att du alltid kan besöka vår hemsida, där du kan se alla våra olika julstjärnor till din kreativa jul.