Du känner säkert igen det. Det mjuka garnet ligger framför dig och du vill bara komma igång, men du vill hitta på något nytt.
Saknar du ideer eller vill du ha lite ny inspiration till din kreativa hobby med garn, så kan detta blogginlägg kanske hjälpa dig.
Med garn kan du både virka och sticka, men även brodera, knyta och väva och mycket mer. Luta dig tillbaka och läs vidare. Här nedan vill jag försöka inspirera dig till nya kreativa projekt med garn.
Du kan läsa om:
- nya stick- och virkprojekt
- att lära dig att använda en punch needle
- att göra olika väggbonader med garn
Vill du komma igång direkt, hittar du en översikt över alla våra idéer till kreativitet med garn här.
1. Virkad sminkväska med ombre effekt
Först kan du låta dig inspireras till nya virkprojekt. Du kan t.ex. virka en liten väska som du kan ha som sminkväska m.m.
Väskan är virkad med färggradering, så garnets fina färger möts i ett vackert färgspel. Denna ’dip dye’-effekten är inte så komplicerad att göra som det ser ut.
Du virkar väskan med två garnnystan åt gången, vilket gör det enkelt för dig att byta till ny färg. Här hittar du en gratis virkbeskrivning, där du även kan se hur du syr fast ditt virkade arbete runt en färdigsydd väska. Det blir inte lättare än så.
Lär dig att virka
Kan du inte virka, men gärna vill lära dig? Då finns det faktiskt hjälp att hämta i blogginlägget ”Lär dig att virka: en nybörjarguide till dig”. Här får du med hjälp av filmer lära dig de viktigaste teknikerna.
2. Hemgjorda trasor
Hemgjorda trasor är en miljövänlig klassiker som har blivit populär. Det finns flera fördelar med att göra sina egna trasor, oavsett om du virkar eller stickar dem.
Du kan för det första själv bestämma garnkvalitet och färger, så trasorna passar i ditt kök. Dessutom får du glädjen att tillverka dem själv.
Genom att göra dina egna trasor undviker du dessutom onödiga kemikalier, plast och annat som vi helst inte vill ha i våra hem. Så detta projekt är ett riktigt win-win.
Tipa till dina hemgjorda trasor:
För att trasorna ska behålla sina fina färger efter daglig bruk och tvätt, kan du lägga dem i blöt i vatten med lite ättika i ca. 24 timmar. När du gör det, förbättras även trasornas sugförmåga. Tänk på att tvätta dem i maskin innan användning.
a) Virkade trasor av Oeko-Tex bomullsgarn
Du kan t.ex. göra dina egna virkade trasor i olika mönster, det ser du exempel på här nedan. Dessa mönster kan du virka oavsett om du är nybörjare eller är en van virkare.
Trasorna är alla virkade i ett bra bomullsgarn som är Oeko-Tex märkt och kan tvättas i 40°C.
Hitta beskrivningar gratis på de olika mönstren här nedan:
- a) Virkad trasa i musselmönster
- b) Virkad trasa med ”Crunch Stitch” mönster
- c) Virkad trasa med ribbmönster
- d) Virkad trasa i fasta maskor
- e) Virkad trasa med bubbelmaskor
Vill du se mönstren på nära håll, kan du trycka på bilderna här nedan.
b) Enkla stickade trasor
Tycker du mer om att sticka än att virka, så får du tre stickbeskrivningar gratis här.
Dessa stickade trasor är alla gjorda med Oeko-Tex bomullsgarn som finns i 30 olika färger. Oeko-Tex märkningen är din garanti för att garnet är fritt från skadliga kemikalier.
Du hittar gratis beskrivning på de tre stickade trasorna här.
Trasorna är gjorda i olika mönster som du kan se här:
Lär dig att sticka
Vill du lära dig att sticka, kan du ta en titt på detta blogginlägg: ”Stickning för nybörjare: lär dig att sticka med hjälp av filmer”. Här kan du lära dig att lägga upp maskor, bastekniker inom stickning och få ett par mönster, du kan öva dig på. Allt sammans illustreras med filmer, så du kan komma igång ordentligt.
3. Stickade grytlappar med hankar av läderpapper
Det är inte bara disktrasor till köket du kan sticka. Stickade grytlappar är också en hit, när vi pratar om att vara kreativ med garn.
Dessa stickade grytlappar är gjorda i pärlstickning med dubbel tråd, så de blir tillräckligt kraftiga att motstå värmen. En liten fin detalj kan vara att göra en hank av läderpapper som liksom garnet tål tvätt vid 40°C.
Hitta gratis stickbeskrivning och materiallista här.
4. Lär dig brodera med punch needle
Som jag skrev i inledningen så behöver du inte kunna sticka eller virka för att vara kreativ med garn.
Du kan t.ex. brodera och med det speciella verktyget ’punch needle’ går det som en lek.
När du sticker ner nålen i tyget som spänts i en broderiram, gör verktyget en ögla. Du kan ställa in nålens längd på din punch needle och ju längre nålen är, ju större blir öglorna. Vill du variera uttrycket, kan du göra det med öglor i olika storlekar och genom att brodera från både fram- och baksidan.
Innan tekniken sitter, kan du dock få lite nybörjarproblem. Men med lite övning, tålamod och dessa tips kan du enkelt lära dig:
- När du arbetar med din punch needle, ska du hålla den lätt vinklad i förhållande till ramen, så du inte sticker sen rakt ner i tyget.
- Du ska sticka nålen nästan helt ner i tyget, när du gör enkla öglor.
- Var försiktig så du inte lyfter nålen för högt över tyget, när du ska göra nästa ögla så du inte drar upp den öglan du gjort. Håll gärna ett finger över öglorna när du arbetar.
- Se till att ha riklig längd på garnet som går ner i nålen från garnnystat, så det hela tiden finns en lös tråd att arbeta med.
Du hittar allt material här och en illustrerad steg-för-steg beskrivning.
5. Knuten väggbonad med makraméknutar
Vill du göra en otraditionell väggbonad, kan du göra en genom att knyta makraméknutar.
Makramé är en traditionell garnhobby från förr som åter igen har blivit mycket populär.
Genom att göra din makramébonad i det läckra tubgarnet som är ett textilgarn av 100% bomull med fyllning av nylon, kan du ge det gamla hantverket ett nytt, annorlunda uttryck, dessutom tillför det tjocka garnet en värme i rummet.
Men vad är makramé för något?
Så här gör du:
Knyt knutar på alla ändar och klipp av garnet. Gör ett snöre till upphänge med garnet och väggbonaden är klar.
Du hittar allt material du behöver här.
6. Vävd väggbonad av olika garner
Den sista idén jag vill visa dig är denna fantastiska väggbonad som är vävd på en multiram.
Du trär väven med en varptråd i form av merceriserat bomullsgarn som du knyter runt ramen i ett jämnt antal trådar. Sätt fast en rundstav tvärs över varpen växelvis över och under snörena. Håll fast staven med en klämma där botten av din bonad blir. Väv in ännu en rundstav lite längre upp, denna flyttar du på allt eftersom du väver.
Nu kan du börja att väva med ditt garn mellann varptrådarna, där du växelvis för garnet över och under trådarna. För att underlätta kan du använda en sticknål.
Det som är fantastiskt med denna väggbonad, är att man använder olika typer av garn; både tunna ullgarner, kraftigt XL manga-garn av akryl och det tjocka XL garnet av ull och akryl. Det ger ett fint uttryck och du kan verkligen se garnets olika texturer när det sätts ihop på detta sätt.
Vill du göra din egen vävda väggbonad, hittar du beskrivning och vilka material vi använt här.
Ta fram ditt favoritgarn
Nu har du fått massor av idéer där du kan använda ditt favoritgarn.
Jag hoppas att jag har kunnat inspirera dig till en kreativ hobby med garn, oavsett om du är nybörjare eller van en handarbetare.
Med garn kan du både virka och sticka, men du kan även brodera, knyta och väva m.m. Du har kunnat läsa om:
- nya stick- och virkprojekt
- att lära dig att använda en punch needle
- att göra olika väggbonader med garn
Är du redo att sätta igång? Kom ihåg att du även kan hitta en översikt över alla våra idéer till kreativitet med garn här.