Att sticka är ett populärt handarbete, där de flesta kan vara med, du med.
Hobbyn sträcker sig över generationer och många använder stickning som avslappning och avkoppling i vardagen. Möjligheterna till kreativa uttryck är oändliga. När du stickar kan du nämligen skapa många olika saker med läckra garner, roliga sticktekniker och stickbeskrivningar, allt efter din egen nivå.
Är du sugen på att lära dig sticka? Vi lär oss tillsammans.
Jag är nämligen lika ny inför stickning som du förmodligen är, men jag har allierat mig med ett par stickkunniga kollegor. De har hjälpt mig med goda råd, filmer och förklaringar som jag i detta blogginlägg vill dela med mig av.
Så när du läser vidare, kan du:
- komma igång med att sticka med beskrivningar av materialet
- se filmer som hjälper dig med utvalda sticktekniker
- få 3 stickidéer med gratis stickbeskrivning för nybörjare
Du kan även klicka här för att se fler sticktekniker, dock är inte alla för nybörjare. Det finns bl.a. tekniker som patentstickning, Fair Isle stickning, gobelängstickning och att sticka med pärlor.
Vill du även lära dig att virka? Då kan du läsa blogginlägget ”Lär dig att virka” här.
Kom igång med stickning
Det kan vara lite svårt för en nybörjare att hitta i den stora stickdjungeln av garn, stickor och tillbehör.
Det enda du egentligen behöver, när du vill lära dig att sticka, är ett par stickor och lite garn, sen är det bara att ta en maska i taget.
Härunder får du en genomgång av de olika materialen, du kan få användning för när du ska lära dig att sticka.
Stickor
Stickor finns i flera utformningar, i många storlekar och till olika ändamål.
När du ska välja storlek på stickorna, ska du alltid titta på det utvalda garnets banderoll, där står det vilken storlek på stickor garnet ska stickas med. Dock kan en stickbeskrivning säga något annat.
Jumperstickor: Stickorna med en liten knopp i den ena änden är kanske den vanligaste stickan. Du använder dem när du stickar fram och tillbaka som du gör när du lär dig de olika teknikerna. Det är dessutom en bra idé att välja dessa stickor med den lilla ’stoppklossen’ när du är nybörjare, så riskerar du inte att plötsligt tappa maskorna i andra änden när du är mitt upp i ditt arbete.
Rundsticka: De två stickorna som har en plastkabel mellan sig, använder du primärt, när du ska sticka runda arbeten, t.ex. en mössa eller halskant till en stickad tröja. Men du kan också använda rundstickan, när du stickar fram och tillbaka för att inte tappa maskor i ändarna. Var uppmärksam på att rundstickor finns i flera längder såväl som tjocklekar.
Strumpstickor: Som namnet antyder, är dessa korta stickor speciellt lämpade för att sticka strumpor, där du använder 3-5 stickor åt gången. Du kan även använda dem till andra små stickprojekt, t.ex. små ärmar, där du ska sticka runt. Du ska dock vara försiktig, så du inte tappar maskorna i ändarna, då stickorna är kortare än andra stickor.
Se ett stort utbud av stickor här, testa dig fram och välj dem som passar dig bäst.
Tips till dina stickor: Det är en god idé att välja så släta stickor som möjligt, så garnet kan glida på stickorna, t.ex. av metall eller slät bambu. Det kan också hjälpa att tvätta dina stickor med lite sulfo, innan du börjar.
Garn
Vilket garn du ska välja, är lite svårt att svara på. Det finns många olika kvaliteter och färger (som du kan se här) och ditt val är beroende av, vad du ska sticka och din personliga smak.
Garn av bomull: Denna typ av garn är en bra utgångspunkt för dig som är nybörjare. Bomullsgarn är mjukt, slitstarkt och enkelt att arbeta med och du kan använda det till de flesta stickprojekt. Det är t.ex. mycket populärt och enkelt för en nybörjare, att virka och sticka disktrasor och liknande av bomullsgarn. Ditt stickarbete kan därefter tvättas vid 40°C.
Garn av ull: Du kan även börja med ullgarn som finns i många nyanser.
- Babygarn av 100% Australisk merinoull är ett tunt ullgarn som är lämplig till mindre projekt. Det är mycket mjukt och passar perfekt til de minsta. Vårt babygarn är dessutom superwash, vilket betyder att du kan tvätta det i tvättmaskin på ullprogram.
- Melbourne ullgarn av 100% ull är ett lite tjockare garn som är lämplig till tunn stickning och projekt som ska filtas. Det krymper nämligen i tvättmaskinen, vilket ger en filtad effekt.
- Sydney ullgarn ä ett kraftigt 100% ullgarn som ger ett varmt resultat. Det kraftiga garnet är lite grövre i tråden, vilket ger en rolig, ojämn effekt på det du sticka och filtar. Var uppmärksam på ullgarnets speciella tvättanvisning som du hittar på banderollen..
Strumpgarn: Precis som det finns speciella strumstickor, finns det även strumgarn som är lämpliga till att sticka strumpor av. Garnet är extra slitstarkt, så det tål daglig användning och kan tvättas i 30°C.
Garn av polyacryl: Du känner kanske bäst till akrylgarn från din barndom, när du gjorde pompomer eller andra smådekorationer med det. Men du kan självklart även använda akrylgarn till dina stickprojekt. Det mjuka garnet finns i många fina färger och tål tvätt i 40°C.
När du fått koll på dina sticktekniker, kan du även testa det mjuka textilgarnet som finns i en bandutgåva och en spagettivariant eller det roliga XL garnet som finns i en manga-version av polyacryl och den extra kraftiga mega-utgåvan av polyacryl/ull.
Övrigt tillbehör
En sticknål kan vara bra att ha, när du är färdig med ditt stickarbete och ska fästa de lösa ändarna av garnet. Sticknålen ska du också använda, när du stickar figurer, tröjor eller annat, där flera delar ska sys ihop. Denna speciella nål har ett stort praktiskt nålsöga som du enkelt kan få garnet genom.
Maskmarkören använder du, när du behöver ha koll på de olika maskorna. Det kan vara, att du ska byta stickteknik vid var 15 rad eller att du ska sticka med flera färger garn efter ett mönster. Med en maskmarkör slipper du att räkna maskorna hela tiden.
Du hittar de små, färgstrålande maskmarkörerna här.
Denna fina garnskål av trä hjälper till, så ditt garnnysta inte åker iväg över golvet när du stickar. Den är både praktisk och snygg att ha stående där, du är kreativ med garn.
Du kan även sätta din personliga prägel på skålen, genom att t.ex. dekorera den med Plus Color tuscher som du kan göra fina detaljer med.
Lär dig att sticka med hjälp av filmer
Sitter du redo med stickor och garn?
Då tar vi och tittar på de olika grundteknikerna som du ska lära dig.
Observera att de olika teknikerna kan göras på flera sätt. Filmerna i detta blogginlägg visar ett urval av tillvägagångsätt som en nybörjare kan lära sig.
Du har kanske en gång i tiden lärt dig ett annat sätt att lägga upp maskor på, än det du ser här och din mamma kanske ökade maskor på ett helt annat sätt, men det är en smak- och vanesak.
Så här lägger du upp maskor
Först och främst ska du lära dig att lägga upp maskor. Antalet maskor beror på hur brett ditt stickarbete ska vara.
Är detta din första test, skulle jag rekommendera att lägga upp 10-15 maskor. Det är min erfarenhet, att det är enklast att sticka fyrkantiga bitar när du du är i nybörjarfasen.
Tips: Se till att göra öglan en bra bit in på den lösa garnänden som ligger över tummen som vi visar i filmen.
Är denna tråden för kort, riskerar du nämligen att du får ta upp alla maskorna igen, eftersom du inte har kvar tillräckligt med garn för att lägga upp alla maskor som står i beskrivningen.
Så här stickar du rätstickning
Rätstickning är en av de vanligaste stickteknikerna och det är här jag rekommenderar dig att börja.
Titta på filmen. I början kanske du måste använda lite extra tid på att få stickan in i rätt maska och få på garnet korrekt, men det tar inte lång tid innan det flyter på.
Övning ger färdighet som man säger och stickar du några stycken med rätmaskor, tar det inte lång tid innan du känner, att du kan sticka.
Då är du redo att gå vidare med avigmaskor.
Så här stickar du avigmaskor
Avigmaskor är också en av grundteknikerna som du bör lära dig.
De är lite svårare än rätmaskor och de första maskorna kan var lite jobbiga, men ge inte upp.
När du väl klarar att sticka rätmaskor och avigmaskor, kan du nämligen klara flera andra sticktekniker som passar en nybörjare. Flera av dem hittar du längre ner i inlägget.
Så här maskar du av
För att avsluta ditt stickarbete ska du lära dig att maska av.
Här stickar du först två rätmaskor på sista varvet, lyft över maskan över den andra och släpp så den blir låst. Upprepa tills alla maskor är låsta och arbetet är färdigt.
Fäst till sist alla lösa ändar på baksidan så maskorna inte går upp.
Så här gör du intagningar
När du lagt upp maskor och stickat, kan du behöva minska arbetet lite.
Genom att göra en intagning/minskning får du färre maskor på stickorna och ditt stickarbete blir därför smalare.
I filmen här ovan görs intagningen endast i de yttersta maskorna på varannat varv på rätsidan (framsidan). Det görs alltså inte på avigsidan, där man stickar som vanligt med de det antal maskor som finns.
Du kan även göra intagningar på olika ställen på arbetet, om du t.ex. stickar en halskant till en tröja. Var alltid uppmärksam på vad som står i beskrivningen.
Så här ökar du maskor
Att öka maskor innebär att ditt arbete blir bredare.
När du ökar maskor, börjar du med ett antal maskor som du bygger ut genom att tillföra maskor till arbetet, i kanten eller fördelat runt arbetet.
I filmen här ovan ses ökningen med en extra maska i varje ände av varvet och endast på vartannat varv. De övriga varven stickas som vanligt.
Så här stickar du slätstickning
Slätstickning är en av de roliga teknikerna som du kan använda, när du har koll på rät- och avigmaskor.
Du ska nämligen sticka ett varv med rätmaskor och ett varv med avigmaskor, tills du har fått önskad längd.
Som namnet antyder, får du med slätstickning en slät framsida som du kan se i filmen.
Så här gör du ribbstickning
Ribbstickning känner du nog igen från stickade tröjor och strumpor med ett elastiskt kantstycke.
Det ser lite komplicerat ut, men i verkligheten består ribbstickning också av rät- och avigmaskor.
Här ska du byta mellan de två olika maskorna på samma varv, så du först stickar en rätmaska, sen en avigmaska, fortsätt på samma sätt hela varvet. På nästa varv fortsätter du mönstret, där du stickar en rätmaska i en rätmaska och en avigmaska i en avigmaska.
Så här stickar du pärlstickning
Kan du sticka ribbstickning, så kan du även sticka pärlstickning.
Tekniken är i princip densamma, du ska bara göra förskjutna maskor. Det vill säga, att du ska sticka en rätmaska i varje avigmaska och en avigmaska i varje rätmaska. Då poppar de små pärlorna fram i mönstret på ditt stickade arbete.
Jag själv älskar denna teknik, eftersom det inte är speciellt svår att få ett snyggt resultat.
Sticka med gratis stickbeskrivningar för nybörjare
Lägg upp 32 m på strumpsticka nr. 4 och stricka ett runt rör m. pärlstickning; 1rm , 1v som förskjuts över varandra i 18 omg. Maska av.
Några stickbeskrivningar kan låta som rena rotvälskan, första gången du läser dem. Ovanstående citat är ett avsnitt ur denna stickbeskrivning och jag fick läsa genom den några gånger, innan jag förstod tillvägagångsättet.
När det är dags att börja sticka efter stickbeskrivningar, är det bra att börja med enkla beskrivningar. Här nedan hittar du 3 enkla stickbeskrivningar för nybörjare som jag valt ut till dig som fortfarande lär dig att sticka.
Idé 1: Stickad grytlapp av tubgarn
Denna idé var det första riktiga stickprojektet, jag klarade själv, förutom alla små testlappar jag stickade medan jag lärde mig.
Grytlapparna är ett överskådligt och enkelt projekt, allt du behöver kunna är att lägga upp maskor, sticka rätstickning och att maska av. Du stickar den på jumperstickor eller rundstickor med det lite tjocka textilgarnet, så det är en fördel att man övat på grundteknikerna.
Men jag skulle vilja påstå att du redan nu kan börja med att sticka grytlappar.
Idé 2: Stickade påskägg
Det är populärt att sticka dekorationer till högtider såsom jul och påsk, men det fungerar så klart året runt om du vill det.
Dessa påskägg är stickade av Melbourne ullgarn på vanliga jumperstickor. Du stickar dem som en liten rätstickad fyrkant som du syr ihop runt ett ägg av plast. Därefter valkar/filtar du kreationen i tvättmaskinen vid 60°C, så arbetet blir tätt och fast.
Idé 3: Stickad babyfilt
Sticka till en baby är en populär aktivitet som många gärna kastar sig ut i. Du kan redan nu sticka denna babyfilt som du stickar med babygarn på rundstickor, men du måste ha lite tålamod.
Beskrivningen som du hittar som en pdf till denna idé, kan vid första anblicken se lite avancerad ut. Ta ett avsnitt åt gången så ska du se att det går bra.
Tips: Till denna stickbeskrivning ska du använda flera garnnystan, men hur byter man från ett garnnystan till nästa? Du ska tänka på att stoppa stickningen med det första garnnystat, när det är ca. 7-10 cm kvar av garnet. Här ska du börja sticka med nästa garnnystat. Senare ska du fästa de lösa ändarna på baksidan.
Därför kommer du älska att sticka
Stickning är ett populärt handarbete som sträcker sig över generationer. Nu kan du också utveckla din kreativitet med läckra garn, roliga sticktekniker och stickbeskrivningar.
Tänk på att övning ger färdighet, när du vill lära dig sticka. Blir du osäker på någon av teknikerna, är du välkommen att kika in här i blogginlägget igen.
Här kan du nämligen alltid:
- komm igång med att sticka med beskrivningar av materialet
- se filmerna som hjälper dig med utvalda sticktekniker
- få 3 stickidéer med gratis beskrivningar för nybörjare
Är du redo för ännu fler sticktekniker, kan du ta en titt här. Här hittar du både sticktekniker på nybörjarnivå och tekniker som pantentstickning, Fair Isle och gobelängstickning, samt hur du stickar med pärlor.
Lycka till.
8 Kommentarer
He!! Jag vil så gärna sticka stickade halsdukar och lätt stickad och en mussa till
Han ni något som jag kan börja med. Tack på förhand
Hej Sigridur
Du kan hitta alla våra stick- och virkbeskrivningar här: https://www.cchobby.se/catalog/category/view/id/3076. Hoppas du hittar ett kul projekt som passar dig.
Mvh. Bianca
Jag ska ” maska av i båda sidor i början på varje varv ……”
Hur man maskar av i början på varvet förstår jag men inte i slutet??
Hej Ingrid
I vilken beskrivning hittar du den texten?
Kan det evt. hjälpa dig att se filmen ”Så här gör du intagningar” längre upp i inlägget, där man maskar av i både början och slutet?
Mvh. Bianca
Hej!
Så himla bra filmer på hur jag kommer igång att sticka! Jag skulle vilja önska en film som beskriver hur jag byter till ett nytt garnnystan när mitt första tar slut 🙂
Hej Sandra
Tack för de fina orden ?
När du närmar dig slutet av det första garnet kan du låta det hänga löst på baksidan. Se till att tråden inte är för kort så att den går upp. Sedan börjar du med en nytt garnnystan, lägg tråden runt fingret och fortsätt med din stickning. Till sist ska du ska fästa båda trådar på baksidan.
Använder de ett ullgarn, kan du försöka att dra isär ändarna lite, för att sen vira ihop dem, så att de förenas till en tråd, då behöver du inte fästa dem efteråt ?
Hoppas att detta hjälper dig.
Med vänlig hälsning, Bianca
så bra Har ni film till mormorsrutor oxå?
Hej Anette
Tack så mycket. Vi har dessvärre ingen film eller beskrivning på mormorsrutor ännu.
Ha en bra dag
Med vänliga hälsningar Bianca