Är du vänsterhänt och drömmer om att kunna virka? Då är detta något för dig, du kan nämligen lära dig att virka med vänster hand här.
Du har kanske försökt att lära dig att virka tidigare, men kört fast bland de många videoguider för högerhänta virkare. I detta blogginlägg kan du lära dig att göra luftmaskor, fasta maskor, stolpmaskor, en magisk ring och flera spännande virktekniker för vänsterhänta med hjälp av filmer.
Som nybörjare vill jag rekommendera dig att först läsa första avsnittet av detta blogginlägg: ”Lär dig virka: En nybörjarguide till dig”, där du får goda råd om val av virknål, garn och tillbehör.
Du kan även hitta mycket mer inspiration och gratis virkbeskrivningar här och gå på upptäcksfärd bland allt, du behöver för att virka här.
Lär dig att läsa virkbeskrivningar
Som standard är de flesta virkbeskrivningar gjorda för högerhänta. Men det betyder inte, att du inte kan följa beskrivningen, även om du virkar med vänster hand.
Tekniken och antalet av maskor du ska göra, är precis detsamma. Lägg bara märke till att slutresultatet blir spegelvänt, eftersom du har virknålen i vänster hand.
För att konvertera virkbeskrivningen ska du som huvudregel ersätta ordet medurs mot moturs (och omvänt), när de visas i mänstret. På det viset spegelvänder du riktningen i ditt kreativa arbete.
Tips till att lära dig att virka med filmer:
Har du behov för det, kan du sätta ner filmens hastighet. Klicka på kugghjulen i botten av filmen och tryck på hastighet. Här kan du ändra hastigheten från normal till ex. 0,5 för att se filmen i lugnare tempo.
Luftmaskor (LM) för vänsterhänta
Detta är din startmaska, där du gör en ögla som virknålen sätts in i. Håll fast tråden på den högra handen runt pekfingret. Det är denna tråd du ska virka med.
När du virar luftmaskorna, ska virknålen föras runt tråden, du håller på pekfingret och men virknålens lilla krok tar du med tråden genom öglan som sitter på virknålen.
Testa dig fram med, hur löst och stramt du virkar. Det är enklast att virka fasta maskor in i luftmaskorna, när du inte virkar för hårt..
Fasta maskor (FM) för vänsterhänta
När du har koll på luftmaskor, ska du lära dig att virka fasta maskor. De virkas in i luftmaskorna från sida till sida som du ser här i filmen ovan.
Tips: Blir det något fel under arbetets gång, kanske tappar du garnet från nålen eller du glömmer, hur långt du kommit (tro mig, det kan hända) – så kan du alltid få tag i tråden, du har runt pekfingret och börja däriftån med maskan.
Stolpmaskor (ST) för vänsterhänta
Du virkar stolpmaskor genom att lägga garnet runt din virknål, innan du tar upp maskan som du ser i filmen. På det sättet har du tre öglor på din virknål som du ska virka med.
Stolpmaskan ger ett litet mer löst mönster än vad fasta maskor gör.
Magisk ring (MR) för vänsterhänta
När du virkar utifrån ett mönster, kommer du ibland stöta på att du ska starta med en magisk ring. Det är faktiskt inte mer komplicerat än vad su ser här ovan.
När ringen är gjord, kan du virka in dina maskor i ringens maskor.
Alternativt kan du även sätta ihop dina luftmaskor med en smygmaska (sm) till en enkel ring. Smygmaskan virkar du mellan två luftmaskor i ändarna av en rad.
Kräftmaskor för vänsterhänta
Kräftmaskor är en kantmaska som du kan tänka på som omvända fasta maskor. Denna maskan ger en riktigt fin kant på din virkning, så du använder tekniken när du vill få en snygg avslutning på ditt arbete.
Bubbelmaskor för vänsterhänta
När du känner dig trygg med teknikerna här ovan, kan du börja att göra fina mönster med andra virktekniker. Se bara denna fina effekt som du kan skapa med bubbelmaskor (kallas även för popcornmaskor).
Det är en slags vidareutveckling av stolpmaskor, där du samlar 5 öglor som tillsammans blir till en fin liten bubbla. Du virkar ofta bubbelmaskorna från baksidan som vi gör i filmen.
Tunisisk virkning för vänsterhänta
Tunisisk virkning är en gammal teknik som är en korsning mellan att virka och sticka. Här virkar du en mycket fint mönster med en tekiken som du ser i filmen ovan.
Tekniken kallas även“hakning” och du ska använda en speciell virknål till denna teknik som du kan hitta i detta i detta set.
När du virkar tunisisk virkning, kan det vara en bra idé att går upp en storlek på virknålen än det som står garnnystat. På dert viset blir ditt arbete mer elastiskt, annars blir arbeter mycket stramt. Var dock uppmärksam på, att den beskrivning du följer, kan kräva något annat.
Grip virknålen
Nu är det dags att sätta fart på virkningen och förvandla garnet till vad du vill. Jag hoppas, att du lärt dig lite om hantverket och att du har mod och lust att kasta dig ut många olika virkprojekt i framtiden.
Du har här fått en inblick i grundteknikerna och fått baskunskapen om att virka med vänster hand.
Kom ihåg att du kan läsa mer om att virka i vårt blogginlägg:: ”Lär dig att virka: En nybörjarguide till dig”. Du kan även hitta mycket mer inspiration och gratis virkbeskrivninga här och gå på upptäcksfärd bland allt, du behöver för att virka här.